KVV voor katten.

Is KVV voor katten goed ??

Het voeren van vers vlees, KVV, aan je kat is heel gezond en veel minder belastend voor de organen van je kat. Terwijl de meeste mensen brokjes voeren en misschien niet eens weten hoe gezond het is en hoe lekker de katten het vinden.
Die informatie staat allemaal onderstaande artikel.

Katten zijn namelijk van nature carnivoren, waardoor hun lichaam vers vlees het beste verteert.
Tussen de KVV voor honden en katten zit een groot verschil.
De KVV voor katten is fijner gemalen, er zit minder calcium/bot zit, er is geen pens aan toe is gevoegd, omdat de meeste katten dit gewoon niet lekker vinden en er zit  meer taurine in omdat katten dat nodig hebben.

Vlees, vers en verhit, (blikvoer) is beter te verteren dan brokken. Vers vlees bevat daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees weinig ontlasting produceren. Dus schonere kattenbakken, minder luchtjes en daardoor hoef je minder vaak de kattenbak te verschonen.

Vers vlees bevat nog alle goede bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora van je kat. Het bevat geen overbodige bestanddelen die de organen van de kat kunnen belasten.

Bij Cat’s nature is rekening gehouden met het hoge vochtbehoefte en het taurine gehalte, dat belangrijk is voor onder andere de nieren van de kat. De taurine komt uit de natuurlijke bron van o.a. lam, kip en runderhart. De natuurlijke vitamine A & D komen uit Runder-, lam- en kippenlever. De KVV is samengesteld uit gemalen spiervlees, gemalen organen en gemalen botten. Dit zijn zachte botten van de diersoorten die gemalen worden waar de calcium uitkomt.
Varieer CATS nature het liefste met minstens 4 smaken per week zodat u er zeker van bent dat uw kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft
De producten zijn al in de juiste verhoudingen zodat je deze direct kunt voeren aan je kat. Ideaal!

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding

Bij gezonde volwassen katten ga je uit van ongeveer 4% van het lichaamsgewicht.
Een kat van ongeveer 6 kilo heeft dus genoeg aan 240 gram vers vlees per dag.
Bij kittens, drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.

Per kilo gewicht
Volwassen kat 30 – 40 gram     verdeeld over 2 tot 4 maaltijden
Kitten   80 – 100 gram  verdeeld over 3 tot 4 maaltijden.
Bronnen / bronvermelding ; Voerwijzer

Taurine is een erg belangrijke voedingsstof voor katten. Als er geen taurine in de voeding zit, worden ze ziek en sterven ze uiteindelijk aan het tekort daarvan. Honden en mensen kunnen zelf taurine aanmaken als ze de bouwstoffen hiervoor binnen krijgen, maar katten kunnen dit niet en moeten dus echt taurine in hun voeding hebben. In brokken en nat voer (zoals blikvoer en kuipjes) is chemische taurine toegevoegd. Dit is verplicht om het complete voeding te mogen noemen voor katten. In KVV zonder toegevoegde vitamines en mineralen (premix), is ook geen chemische taurine toegevoegd omdat de taurine genoeg aanwezig is in de producten die verwerkt zijn in de KVV.

Taurine is wateroplosbaar, en bij het invriezen en ontdooien gaat er water verloren, en dus ook taurine.
Voer daarom ook het eventueel vrijgekomen vleesvocht.

Waar zit extra taurine in?
Mosselen bevatten veel meer taurine dan welk soort vlees dan ook. Ze worden niet verwerkt in rauwe vleesvoeding, maar je kunt ze zelf af en toe toevoegen aan een maaltijd. Met name schelp- en schaaldieren bevatten veel taurine.

Gevogelte, het vlees van de poot, het donkere vlees en de hartjes bevatten het meeste taurine. Kalkoenvlees lijkt het rijkst aan taurine. Een rauw menu dat voor de helft gevogelte bevat, zal genoeg taurine bevatten.

Van de Runder producten bevat Runderwang en Rundertong het meest taurine. Net iets minder dan het donkere vlees en pootvlees van gevogelte, maar meer dan het lichte gevogeltevlees. In runderwangspier zit meer dan 25x zoveel taurine als in runderhart.

Runderlong en runderhart, na kopvlees en tong, bevatten long en hart het meeste taurine. Het bevat net iets meer taurine dan de aanbevolen hoeveelheid.

De hoeveelheid taurine verschilt dus erg per onderdeel van het dier, maar duidelijk is dat gevogelte over het algemeen iets meer taurine bevat dan rund. Ook lamsvlees en paardenvlees bevatten minder taurine dan gevogelte

Conclusie;
Een taurine tekort is heel onwaarschijnlijk als je menu genoeg gevogelte bevat, en je ook het eventuele vrijgekomen vleesvocht voert


Zorg voor afwisseling
Ondanks dat Cat’s nature KVV producten voor katten uit de juiste verhoudingen aan spiervlees, orgaanvlees en bot bestaan, is het noodzakelijk als je alleen KVV voert om tussen verschillende soorten producten af te wisselen. Het gaat hierbij om een afwisseling tussen producten die van verschillende diersoorten zijn gemaakt. Varieer CATS nature het liefste met minstens 4 smaken per week zodat u er zeker van bent dat uw kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Ons assortiment te vinden KVV katten

Katten zijn vaak wat moeilijker dan honden met het overzetten van brok naar vers. Bijna alle katten hebben voorkeur voor vlees op kamertemperatuur, dus haal het op tijd uit de koelkast. Mocht de kat in het begin erg moeizaam eten, dan kunt u het verse vlees mengen met wat (goede kwaliteit) blikvoer en elke paar dagen wat minder blikvoer en wat meer vers vlees door elkaar mengen.
U kunt 1-2x per per week een prooidier of wat zachter vleesbot bijv. kippennek geven ter afwisseling.
Deze zijn ook goed voor het gebit.


Voordelen van KVV
Mindere belasting voor de organen
Minder kans op tandsteen
Mooiere vacht
Natuurlijke voedingsstoffen
Zuurder maagzuur. Hierdoor hebben parasieten en slechte bacteriën een kleine of geen overlevingskans

Verbeterde spijsvertering.
KVV bevat geen granen en andere onnodige toevoegingen
Veel katten hebben moeite met het verteren van granen en andere vulstoffen die vaak voorkomen in commercieel kattenvoer(brokjes), waardoor het lichter verteerbaar is voor katten. Dit kan leiden tot minder maag- en darmproblemen, zoals braken, diarree en constipatie. Je zal ook zien dat het geven van KVV een gunstig effect zal hebben op de ontlasting, minder stank, minder vaak en kleinere hoeveelheden, dit omdat de kat alles wat zij eet kan gebruiken, lees verteren.

Gewichtsbeheersing.
Overgewicht en obesitas zijn veelvoorkomende problemen bij katten. KVV kan helpen bij het beheersen van het gewicht van je kat. Omdat KVV een hoger eiwitgehalte heeft en minder koolhydraten bevat dan droogvoer, kan het de stofwisseling van je kat stimuleren en een gezond gewicht bevorderen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van gewicht gerelateerde aandoeningen zoals diabetes.

Verbeterde hydratatie.
Katten hebben van nature een lage dorstprikkel en halen het grootste deel van hun vochtbehoefte uit hun voeding. Droogvoer bevat meestal minder vocht, terwijl KVV een hoog vochtgehalte heeft, vergelijkbaar met het vochtgehalte van prooidieren.

De KVV is vrij eenvoudig te gebruiken. Zoals hierboven genoemd is het al kant en klaar. De KVV dient bewaard te worden in de diepvries. Laat een juiste portie KVV een dag voor gebruik ontdooien in de koelkast.

Veelvoorkomende aanwijzingen van verkeerde voeding kunnen zijn:
Jeuk
Doffe vacht
Anaalklierproblemen
Vetbulten
Vieze geur (adem, winden, huid of vacht)
Huidproblemen

Veelvoorkomende aandoeningen die een relatie met voeding hebben zijn bijvoorbeeld
nierproblemen
blaasproblemen
suikerziekte
gebitsproblemen
inflammatory bowel disease Darmziekte
overgewicht

Voeding en gedrag
Voeding kan ook effect hebben op het gedrag van katten. Een kat die zich niet helemaal gezond voelt, zit vaak niet lekker in zijn vel. Tekort aan toxische stoffen, voedingstekorten en voeding gerelateerde gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor ander gedrag.

Diepvries producten en snacks kunnen niet retour. i.v.m. hygiëne, bewaren of snel kunnen bederven of verouderen en voor producten waarvan de koper de verzegeling heeft verbroken.
Als er een probleem is neem dan altijd contact met mij op.

Kattenbrokken  zijn de minst natuurlijke voeding voor katten, doordat het amper vocht, minder kwalitatief eiwit en vaak veel koolhydraat bevat. De verhitting en bewerking van de ingrediënten zorgen voor ongezonde stoffen, vitamineverlies en kwaliteitsverlies van de eiwitten. De vitamines die verloren gaan, worden meestal in synthetische vorm toegevoegd, soms in onnatuurlijke hoeveelheden. Het eten van brokken blijkt voor katten een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Dit komt waarschijnlijk door de koolhydraten en de ontstekingsreacties die ontstaan door andere belastende stoffen in brokken. Als je brokken voert, zorg dan voor extra vocht inname door aanvulling met natvoer, rauwe vleesvoeding, meerdere bakjes vers water in huis, een waterfontein en/of zelfgemaakte vlees- of bottenbouillon (zonder zout).

Een goede brok bevat:  
voornamelijk vlees,
zo min mogelijk koolhydraten,
dierlijke vetten,
geen tarwe,
geen toegevoegd plantaardig eiwit zoals maïsgluten, soja, aardappeleiwit, of erwteneiwit, gecheleerde mineralen (bv zinkchelaat)

Wat voor effect heeft rauw voeren op katten als je het vergelijkt met brokken?
Noortje Verhoef zocht dit uit voor haar eindstage.
Brokken en kvv – verschillen en het effect op de gezondheid van de kat | Voerwijzer.com
Praktijkonderzoek.
Erg interessant is het praktijkonderzoek, waarbij een groep katten kvv krijgt en de andere krijgt brokken.

Bronnen / bronvermelding
Voerwijzer.com
Google
Kattenvoer, vers of brok? | Ozzles Dogfood
Folder-Kattenvoeding.pdf (voerwijzer.com)