Waarom vers vlees voor honden ?

Honden zijn carnivoren, vleeseters, prooidiereters eigenlijk.
Maar honden krijgen tegenwoordig bijna altijd brokken. Waarom eigenlijk?
Omdat het beter is? Of misschien omdat het makkelijk is? Omdat het commercieel aantrekkelijk is voor de fabrikanten?

Wij zijn voorstanders van het voeren van Vers Vlees, tegen een redelijke prijs.
Er zijn diverse merken te koop in winkels en bij allerlei leveranciers.
Ik kan u het Verse Vlees van Dogmeat leveren tegen een mooie scherpe prijs.

NRV is de afkorting van Natuurlijk Rauw Voer. Dit is een Kant en klare Verse Vlees maaltijd van gemalen vlees met een percentage orgaanvlees en bot zoals dat in de natuur voorkomt. In de meeste van de gemalen producten zit gemalen bot, behalve bij Paard en Rund. In puur gemalen zalm zit wel viskarkas, maar dat is geen echt bot. Op zich is het niet nodig om alle dagen bot te geven, in sommige producten kan een enigszins hoger botpercentage zitten dan er staat vermeld. Dat komt doordat de karkassen soms de ene keer wat kaler zijn dan de andere keer omdat er dan meer vet aan zit. Dat is bij wilde, maar ook sommige tammedieren in de herfst of begin van de winter altijd hoger, omdat ze een voorraadje aanleggen voor de koude periodes van het jaar. Je hond kan dan ook best wat meer vet gebruiken, dat is geen enkel probleem. Dat is vlees geven op z’n best, meegaan met de flow van de natuur. Overigens is niet alle wild echt wild, want fazanten bijvoorbeeld, worden gefokt en de laatste zes weken voor de slacht uitgezet, maar wel bijgevoerd. Op die manier mag het dan wel de naam wild dragen.

Indien u 5 verschillende dier (vlees) soorten, dus geen vis, afwisselend voert aan uw hond over een periode van 2 weken dan is het een complete voeding. Dat wil zeggen dat uw hond dan alle natuurlijke diereigen eiwitten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Een gemakkelijke methode is om gewoon elke dag iets anders te geven aan uw hond. Dat zal voor uw hond dan ook niet snel tot verveling leiden.
Voeg nooit extra kalk toe dit kan een negatieve vorming van het heupgewricht veroorzaken.

Vers Vlees, of dat nu zelf samengesteld is of Kant en klaar Vers Vlees is, bevat in elk geval altijd:
– goede bacteriën en enzymen, die zorg dragen voor een goede darmflora.
– natuurlijke vitamines en mineralen

Vers Vlees bevat GEEN:
– anti-oxydanten en conserveringsmiddelen, want vers vlees wordt diepgevroren bewaard en hoeft daarom geen toegevoegde middelen te bevatten.
– geen geur-, kleur- en smaakstoffen.
– geen bind- en vulmiddelen.

Verkeerde voeding kan lichamelijke klachten zoals jeuk, allergie, slechte vacht , huidproblemen, maag en darmklachten, ondergewicht of juist overgewicht, blaasgruis ,blaasontsteking, nierproblemen en soms zelfs mentale problemen zoals sloomheid, ongeïnteresseerdheid of juist hyperactiviteit, onrust, etc veroorzaken. Bij dit soort klachten zou u alvorens naar een dierenarts gaat, het dier geen brokken of blikvoer  meer te geven maar alleen vers vlees. In 90% van de gevallen zijn de klachten dan binnen 2 weken beduidend afgenomen of zelfs helemaal verdwenen. De dierenarts zal u een speciaal dieet voor schrijven van brokken die hij zelf verkoop en daar dus ook goed aan verdiend.

Door Vers Vlees zal een hond geen onnodige (of zelfs schadelijke) stoffen binnenkrijgen.
De gevolgen zijn:
– een gezondere huid en vacht.
– geen onnodige vervuiling van de organen.
– schonere en gezondere tanden en kiezen.
– minder ontlasting (er hoeven geen ballaststoffen te worden afgescheiden).
– ontlasting die minder sterk ruikt (want geen ballaststoffen).
– steviger ontlasting.
– sneller zindelijk, doordat er minder ontlasting is en minder wateropname
– gelijkmatiger groeien.
– zelden tot nooit problemen met de anaalklieren doordat de ontlasting stevig is.
– zelden problemen met de blaas en nieren, de balans in het lichaam is beter.
– vers vlees geeft zelden tot nooit acceptatieproblemen, ofwel moeilijke eters.
Vrijwel alle honden vinden vers gewoon lekkerder! Natuurlijk hebben sommige honden voorkeuren of vinden ze bepaalde soorten juist niet lekker, maar over het algemeen vinden honden vers vlees gewoon lekker.
En wat is er leuker dan een hond zien genieten van zijn eten?

Opgelet: blikvoer is géén goede vleesvoeding!
Blikvoer bestaat voor 80% uit water en bevat verder voornamelijk een heel klein deel (afval)vlees en geur-, kleur- en smaakstoffen.

Voor een kilo vers vlees betaald u bij mij vanaf € 2.70.
Als u een “goed” bekend merk brok voert betaalt u voor een grootverpakking van 15 kilo ongeveer € 55,00 (of meer)= € 3,65 per kilo.
Van vers vlees voert u ook ongeveer 20 % minder dan van brokken of 45 % van blik voer. U voert minder omdat Vers Vlees bijna helemaal verteerd wordt.

Hoe kan het dat ons verse vlees goedkoper is dan brok/blik of vers vlees van andere merken??
De BTW op brokken of blikvoer is 21%, dat van ons is enkelvoudig vers vlees en dat is 6%. Als er in vers vlees rijst en/of een premix (vitaminen en mineralen) aan toegevoegd is dan is de BTW 21% . Ook de verpakkingen van Brok en blik kost meer geld. De winkel waar u uw voer koopt krijgt de spullen aangeleverd door een tussen handelaar, die natuurlijk ook moet verdienen en vergeet u de dierenarts niet.

Wat zit er in brokken?

Gemiddeld zo’n 4% vlees. Soms minder, als je geluk hebt meer, soms wel tot zo’n 20%.
Wat voor soort vlees zit erin? Vlees dat wij zouden eten?
Nee, in de meeste gevallen is het afval. Delen van het dier die wij niet willen.
Er zijn landen waar brokken geproduceerd worden met vlees dat voor menselijke consumptie is afgekeurd. En weten wij wat voor vlees er in de brokken zit? Nee, dat weten we niet.

Verder zit er in brokken graan. Honden gebruiken wel graan als voedingsmiddel, maar in zeer kleine hoeveelheden: de maaginhoud van hun prooidier. De hoeveelheden die in brokken zitten zijn aanzienlijk groter. Daar kunnen honden dus niet zoveel mee.
Granen in de hoeveelheden zoals ze in brokken zitten veroorzaken vaak klachten bij honden: huidklachten, darmklachten, maagproblemen en vachtproblemen.

In brokken zitten verder vulmiddelen. Het enige doel van vulmiddel is te zorgen dat er van de grondstoffen een brok kan worden geperst. Ballaststof dus en niet gezond voor een hond.

Tenslotte zitten er anti-oxydanten in brokken, smaak- en geurstoffen en vitamines.

Anti-oxydanten om te zorgen dat de vetten in de brok niet ranzig worden. In veel gevallen zijn het chemische anti-oxydanten die over het algemeen voor menselijke consumptie verboden zijn.

Geur- en smaakstoffen zijn vooral om te zorgen dat de hond de brok eet. Ook al is het niet lekker, die smaak wordt dan weggewerkt met smaakstoffen. Gezond zijn zulke stoffen niet: ze belasten de lever en de nieren.

Vitamines lijken positief, maar worden alleen aan brokken toegevoegd omdat de natuurlijke vitamines worden doodgekookt; zonder toevoeging zouden er geen vitamines in het voer zitten. En vitamines zijn nodig, anders gaat een dier dood.

Er zijn brokken die heel slecht zijn, er zijn brokken die geen chemische toevoegingen hebben en dus niet zo heel slecht zijn. Maar het blijft dood gekookt voedsel met kunstmatige voedingsmiddelen toegevoegd.

Een brok is makkelijk voedsel voor bijvoorbeeld vakanties, en gedeeltelijk brok voeren is goed mogelijk voor wie dat wil.

Kies je daarvoor, let er dan op dat de grondstoffen zoveel mogelijk uit goede bronnen komen, en let erop dat er geen chemische conserveringsmiddelen of geur-, smaak- en kleurstoffen inzitten.

Voer dan bij voorkeur een geperste brok, want dat verteert beter dan een geëxpandeerde brok.

Hoeveelheid voeding

Bij voeding is het altijd belangrijk te blijven letten op de hond:

Wordt hij mager? Wordt hij te vet? Zijn de ribben nog goed voelbaar of zijn ze zelfs zichtbaar? Of is er geen rib meer te bekennen?
Voer met het oog betekend er mag een laagje vet op de ribben zitten.
Bij voorkeur zijn de ribben goed tot zeer goed voelbaar, maar niet zichtbaar. Vergelijk het met de knokkels van je hand: zoals je die kunt voelen bovenop je hand, zo moeten de ribben van de hond voelbaar zijn.

Er zijn uiteraard wel richtlijnen om je op te oriënteren.

Voor Vers Vlees en Kompleet Vers Vlees kan de volgende hoeveelheden worden aangehouden:
* Pups en jonge honden: 40-60 gram per kilo lichaamsgewicht per dag verdeeld in 3 à 2 porties per dag. Voer de pup nooit teveel. De ideale groeisnelheid is bij 3 maanden op 1/3 van het eind gewicht zitten.
* Volwassen honden: 20 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Als u wilt overstappen op Vers vlees kun u dit op verschillende manieren doen.

Een manier is, in een keer overstappen.
Het beste kunt u als u wilt overstappen naar vers vlees uw hond gelijk overzetten op het verse vlees. Na een dag vasten dus echt niets geven!!  de volgende dag met kleine beetjes beginnen.
Bij jonge en oudere dieren kunt u het beste het verse vlees in het begin elke keer verwarmen. U mag dit nooit doen in de magnetron !! Dit kan door er een klein beetje kokend water over te gieten. De reden hiervoor is dat de Milt Qi bij jonge en oudere dieren wat zwak is. Deze Milt Qi wordt door koud eten nog meer verzwakt wat onder andere verteringsproblemen met zich mee kan brengen. Geef de voeding in ieder geval altijd op kamertemperatuur, nooit direct uit de koelkast. Er zijn weinig honden die moeite hebben met de overstap naar vers vlees en bijna alle honden vinden het veel smakelijker.

Een ander manier is.
Vooral bij honden die ouder zijn en honden waarvan bekend is dat ze een zwakke maag en darmen hebben is het verstandig om dit voorzichtig op te bouwen. Het complete spijsverteringsstelsel moet omschakelen en dit kan een aantal dagen in beslag nemen. Wanneer u dus gaat overstappen op vers vlees, zal het spijsverteringsstelsel van de hond weer flink aan het werk gezet worden en dit zal mogelijk gefaseerd moeten worden opgebouwd. U kunt beginnen de dagelijkse hoeveelheid voer te verdelen in verschillende porties per dag. Eerst vervangt u een portie door vers vlees voer. De andere porties blijven brokken of wat u gewend bent om te geven. De volgende dag vervangt u nog een portie door vers vlees, enz. Na een aantal dagen heeft u gezien hoe uw hond op het verse vlees reageert en kunt u alleen het vlees geven.

Heeft u een oudere  hond met een sterke spijsvertering en nooit maag- of darmklachten dan kunt u dit gerust versnellen (of zelfs ineens overstappen). De ene hond heeft iets langer nodig dan de andere. Het is belangrijk om het verse vlees altijd op kamertemperatuur te geven, dus niet rechtstreeks uit de koelkast. Eventueel kunt u wat heet water over het voer gieten (zonder er soep van te maken).

Sommige dieren die lange tijd een brokvoeding dieet hebben gehad weten niet beter dan dat je van brokjes dorst krijgt en zijn gewend geraakt aan het drinken van (veel) water na de maaltijd. Dit is ook vanzelfsprekend, want het vochtgehalte van brokvoeding is slechts 3-4%. Geen wonder dat het dier dorst heeft gekregen.
Rauw vlees daarentegen heeft een metbolisch vochtgehalte tussen de 50% en 70% en drinken na de maaltijd is dus niet nodig. De hond die brokvoeding gewend is zal uit gewoonte toch water blijven drinken na de maaltijd. Gevolg: diarree.
Wat kun je doen om dit te voorkomen? Heel eenvoudig. Haal tijdens de overstap-periode de waterbak weg bij de etensbak. Na verloop van tijd zal het dier zich een nieuwe gewoonte hebben aangeleerd.

Mocht de hond last krijgen van diarree kunt u het beste wat probiotica  door het eten mengen of nog kleinere porties te geven. Maak wel gebruik van de verschillende smaken. Alles kunt u door elkaar gebruiken wat de maaltijd voor de hond leuker en afwisselender maakt.
Men moet zich realiseren dat een hond die zijn leven lang brokken, diner of blikvoeding heeft gegeten, zwakke darmen heeft. Hij zal dus eerst moeten wennen aan vers vlees want het is echt een compleet ander voedsel. Het is rauw, het is vers en verteerd heel anders dan brokken. De maag en darmen kunnen dus “schrikken” van ineens  ander voedsel, waardoor diarree kan ontstaan. Hierbij moet wel worden vermeld dat het ook heel vaak goed gaat wanneer honden ineens worden overgezet, dit is een inschatting die u het beste zelf kunt maken.

Mocht er tijdens of na het overschakelen sprake zijn van diarree, een vieze neus of vieze ogen dan is dit een teken dat het lichaam zich ontdoet van alle gifstoffen die er niet thuishoren en dit neemt vanzelf weer af.

De aanbevolen hoeveelheid vers vlees is voor de volwassen hond en kat 20 tot 30 gram per kilo lichaamsgewicht.

Katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt – dit hoeven niet per definitie onnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen.
In eerste instantie kunt u dezelfde strategie aanhouden, gelijk overzetten op het verse vlees. Laat u goed voorlichten over wat de meeste katten het lekkerst vinden. Belangrijk is wel dat het voer echt op kamertemperatuur is. Mocht de kat het echt niet willen eten dan kunt u het verse vlees mengen met wat (goede kwaliteit) blikvoer. En dan elke week wat minder blikvoer en wat meer vers vlees door elkaar mengen totdat de kat volledig is overgeschakeld. Katten houden van afwisseling. Maak daarom ook gebruik van het ruime aanbod in de winkel. Veel katten zullen een periode hebben dat ze een soort vlees bijvoorbeeld niet meer willen eten. Dat betekent niet dat hij/zij geen andere smaken of merken vers vlees meer eet.